Vetbult verwijderen Delft
Een vetbult is een goedaardig gezwel dat bestaat uit vetcellen. De medische term voor een vetbult is lipoom. Onder de huid vormen de vetcellen een bult in de vorm van een ovaal of bol tussen het vetweefsel. Meestal is de bult glad en zacht bij aanraking. Ze variëren tussen de een en de tien centimeter in grootte. Grotere vetbulten kunnen ook tussen spierweefsel groeien. Overal waar vetcellen voorkomen in het lichaam kan een vetbult ontstaan. Op onderarmen, nek en buik zijn vetbulten wel het meest te vinden. Een vetbult verwijderen kan om cosmetische of medische redenen. Als je goed genoeg zoekt kunnen er bij iedereen wel meerdere vetbulten gevonden worden. Bij sommige gevallen kunnen heel veel lipomen ontstaan die ook erg pijnlijk zijn, in dit geval spreekt men van lipomatosis dolorosa of de ziekte van Dercum. Weghalen van de bulten kan door middel van vetbult verwijderen Delft.
Redenen voor vetbult verwijderen Delft
Meestal is een vetbult verwijderen niet nodig. Alleen als de vetbult pijn veroorzaakt of in de weg zit bij bewegen, is er sprake van een medische reden om de vetbult te verwijderen. Als de huisarts u doorverwijst kan de vetbult worden verwijderd. In zeldzame gevallen kan de vetbult kwaadaardig zijn. Deze wordt dan opgestuurd voor pathologisch onderzoek. Dit komt vrijwel nooit voor, maar mensen kunnen zich hier druk om maken.
Een vetbult kan ook, buiten de verzekering om, vanwege cosmetische redenen worden verwijderd.
De ingreep
De vetbult verwijderen Delft kan meestal met lokale verdoving. Als de vetbult erg groot is en diep in de spieren groeit (bijvoorbeeld in de nek) wordt deze soms onder narcose weggehaald, of onder lokale tumescent verdoving door liposuctie. De meeste vetbulten van een tot tien centimeter worden echter gewoon met een sneetje in de huid verwijderd. Door een kleine snee in de huid en het kapsel van de vetbult te maken, kan de vetbult de huid uit geduwd worden. Belangrijk is dat de arts die dit doet veel ervaring heeft, zodat het litteken dat overblijft zo klein mogelijk is.
Na de ingreep
Het litteken op de huid wordt meestal niet groter dan de helft van de vetbult. Waar de vetbult zat blijft een holte achter, deze wordt naar elkaar toe gehecht. De huid wordt meestal met oplosbare hechtingen vanuit de binnenkant gehecht. Om ophopingen van bloed of wondvocht tegen te gaan wordt een drukkend verbandje omgedaan voor enkele dagen. Bij sommige gevallen kunnen niet alle vetcellen verwijderd worden (als de vetbult slecht van normaal vetweefsel valt te onderscheiden) en kan de vetbult terugkomen. Dit gebeurt zeer zelden.
Vetbult verwijderen in Roosevelt kliniek Delft
Bij de Roosevelt kliniek werkt een dermatoloog (medisch specialist op het gebied van huid- en vetweefsel), die in dermatochirurgie gespecialiseerd is. Een vetbult verwijderen gebeurt daarom altijd met een zo klein mogelijk litteken en de beste hechttechniek voor het beste resultaat. In een behandeling kunnen meerdere vetbulten verwijderd worden.
Een overzicht van onze behandelingen en tarieven vindt u in onze prijslijst.(zie prijslijst)