Kenmerken van moedervlekken
Moedervlekken zijn opeenhopingen van cellen in de huid die pigment maken. Een moedervlek komt vaak voor en is erg normaal. Moedervlekken zijn goedaardig. Soms komen moedervlekken al vanaf de geboorte voor, maar de meeste ontstaan tussen het derde en twintigste levensjaar. Tot ongeveer 35 jaar kunnen zich nieuwe moedervlekken vormen. De meeste moedervlekken zijn bruin –tot zwartkleurig, en variëren in grootte, vorm en kleur. Zo zijn sommige moedervlekken wat hobbeliger en meer huidkleurig. Regelmatige vorm en pigmentatie zijn kenmerkend voor moedervlekken.
Af en toe ontwikkeld een moedervlek zich zo dat hij kwaadaardig of onrustig wordt. Dan is het nodig de moedervlek weg te halen (verwijderen moedervlek Den Haag) en dit gebeurt door de dermatoloog. De dermatoloog stelt tevens vast of er inderdaad sprake is van een kwaadaardige moedervlek. U kunt terecht op onze locaties in Delft, Monster of Leiden.
Maak op korte termijn een afspraak met een van onze medisch specialisten. Klik hier.
Cosmetisch storende moedervlekken
Het stereotype beeld van een moedervlek zal velen niet onbekend in de oren klinken: zo’n zwarte pukkel in het gezicht waar haren uit groeien. Een moedervlek kan bij iemands uiterlijk horen als typisch kenmerk, maar anderen ervaren moedervlekken soms als storend. Sommige moedervlekken zorgen ook voor irritaties of gaan open.
Verwijderen moedervlek Den Haag
Medische indicaties voor het verwijderen moedervlek Den Haag van een moedervlek komen niet voor, en deze ingreep valt dan ook buiten de verzekerde zorg. Een dermatoloog zal bepalen of de moedervlek goed –of kwaadaardig is. Vervolgens kan de moedervlek worden verwijderd door middel van shave (wegschaven) of excisie (wegsnijden). Welke manier wordt toegepast, hangt af van de vorm en grootte van de moedervlek.
Wanneer gebruik wordt gemaakt van shave, wordt de huid rondom en onder de moedervlek verdoofd. Daarna schaaft de dermatoloog de moedervlek met een mesje weg aan het huidoppervlak. Er ontstaat een oppervlakkig schaafwondje, waarvan de bloedvaatjes soms nog worden dichtgebrand.
Wanneer de dermatoloog de moedervlek verwijdert middels excisie wordt de huid rondom en onder de moedervlek eveneens verdoofd en gedesinfecteerd. Daarna gebruikt de dermatoloog een mesje voor het verwijderen moedervlek Den Haag. Hij snijdt de moedervlek weg, en de ontstane wond wordt gehecht en verbonden. De hechtingen kunnen doorgaans na 7 tot 14 dagen weer uit de huid gehaald worden.
Een overzicht van onze behandelingen en tarieven vindt u in onze prijslijst.