Hoe ontstaat pigmentatie of pigmentvlekken?
Pigmentvlekken kunnen verschillende oorzaken hebben.
De zon (uv-straling) is vaak de grootste factor voor het ontstaan van pigment(vlekken). De meest voorkomende plekken van het ontstaan van pigment(vlekken) zijn dan ook de handruggen en het gezicht.
Ook hormonale factoren kunnen invloed hebben op het ontwikkelen van pigment(vlekken), denk aan het zwangerschapsmasker(melasma).
Pigmentstoornissen in de huid zijn gecompliceerder dan andere huidaandoeningen. Dit omdat vanuit de buitenkant niet altijd goed zichtbaar is hoe diep het pigment in de huid ligt.
Pigmentatie/ pigmentvlekken behandelen
Pigmentvlekken kunnen op verschillende manieren behandeld worden.
De huidtherapeut kan u adviseren wat de beste manier is om de klachten te behandelen.
Cryotherapie
Door cryotherapie wordt heel kort de pigmentvlek bevroren. De bevriezing zal ervoor zorgen dat het stukje weefsel langzaam gaat afschilferen/afsterven. Onder het plekje is weer nieuwe, roze en gezondere huid zichtbaar. Cryotherapie wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van pigmentvlekjes op o.a. het gelaat en de handen. Meestal is één behandeling voldoende.
Chemische peeling
De chemische peeling zal ervoor zorgen dat de dode huidcellen sneller afschilferen, waardoor het huidvernieuwingsproces wordt versneld.
Dit zorgt voor de opbouw van een meer egale en gezondere huid, waarbij pigmentvlekken kunnen vervagen. Meerdere behandelingen worden geadviseerd om een beter resultaat te behalen.
Microneedling met Dermapen 4
Met behulp van de Dermapen 4 kunnen pigment en pigmentvlekken worden behandeld. Een vloeistof specifiek tegen pigment wordt met behulp van de Dermapen4 in de huid gebracht. Na de behandeling gaat de huid herstellen. Bij meerdere behandelingen zie je het pigment in de huid steeds verder verdwijnen.
V-beam pigmentlaser
Met de V-beam laser (595nm) kunnen doelgericht diverse pigmentaties op de huid worden behandeld. Met behulp van een lichtflits wordt de pigment in de huid verwarmt waarna het lichaam dit gaat opruimen en zo het pigment minder zichtbaar wordt.
Wat kunt u zelf doen?
Wanneer uw huid snel pigmentvlekken aanmaakt, is het heel belangrijk uw huid goed te beschermen tegen Uv-straling. Het dagelijks gebruik van een SPF beschermingsfactor 30 of 50 wordt hiervoor geadviseerd. In de zonnige zomermaanden is het advies om de 2 uur opnieuw met een zonnebrandverzorging te smeren.
Ook het gebruik van de pigmentlijn van Tebiskin kan geadviseerd worden. Met behulp van een hoge SPF en pigment onderdrukkende ingrediënten kan pigment in het gelaat worden verminderd.
Heeft u interesse of wilt u meer te weten komen?
Dan kunt u een vrijblijvend intakeconsult inplannen met onze huidtherapeut via 088-2351000, info@rooseveltkliniek.nl of neem contact op via het contactformulier.
Tarieven
De tarieven van de verschillende huidtherapeutische behandelingen kunt u hier terugvinden.