Overmatig zweten (hyperhidrosis)
Hyperhidrosis ontstaat meestal op kinderleeftijd of tijdens de adolescentie. Hoewel elke plaats van het lichaam kan zijn aangedaan, komt hyperhidrosis meestal voor op de handpalmen, voetzolen en de oksels.
Hyperhidrosis kan een op zichzelf staand probleem zijn, of als gevolg van een andere ziekte of gebruik van bepaalde medicijnen. Het veroorzaakt vaak veel ongemak voor de patiënt, vooral met een schaamtegevoel in sociale- en arbeidssituaties. Hyperhidrosis wordt gezien in 2 vormen: primaire en secundaire hyperhidrosis.
Primaire hyperhidrosis begint vaak in de puberteit en blijft bestaan tot middelbare leeftijd of ouder, is aangeboren en kent geen specifieke oorzaak. Deze vorm van zweten beperkt zich vaak tot de oksels, handpalmen, voetzolen, het gezicht en de liezen.
Secundaire hyperhidrosis hoeft zich niet te beperken tot bepaalde plaatsen maar kan zich over het hele lichaam voordoen en ligt ten grondslag aan een specifieke oorzaak. Er bestaan ook nog enkele zeldzame speciale vormen van hyperhidrosis zoals gustatoir zweten, compensatoir zweten, nachtzweten, het syndroom van Frey, chromhidrosis en bromhidrosis.