Atopisch eczeem

Eczeem is de medische term voor een huid die rood is, schilfert en jeukt. Atopisch eczeem is een vorm van eczeem die voornamelijk optreedt op de kinderleeftijd. Het eczeem begint meestal voor het tweede levensjaar en wordt vooral gekenmerkt door hevige jeuk. Als het eczeem op zuigelingenleeftijd ontstaat, bestaat er een grote kans dat het op latere leeftijd vanzelf verdwijnt. Het eczeem kan echter ook chronisch voortduren of later terugkomen. Wie atopisch is, kan in de loop van het leven last krijgen van allerlei klachten die daar bijhoren, zoals atopisch eczeem, hooikoorts, of astma.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Hoe ontstaat Atopisch Eczeem?

De precieze oorzaak van atopisch eczeem is onbekend. Meerdere factoren spelen een rol, zoals een erfelijke aanleg, en de invloed van allergische en niet-allergische factoren uit de omgeving.


Bij mensen met atopisch eczeem is het bovenste laagje van de huid mogelijk anders van samenstelling waardoor de bescherming tegen uitdroging en tegen het binnendringen van allerlei stoffen of bacteriën minder goed is. Door deze gestoorde barrièrefunctie houdt de huid onvoldoende vocht vast, waardoor een droge huid ontstaat. De droge huid is kenmerkend voor atopisch eczeem en wordt beschouwd als een belangrijke oorzakelijke factor.
+

Wat zijn de verschijnselen?

De verschijnselen van atopisch eczeem zijn roodheid en schilfering van de huid en het voorkomen van kleine bultjes. Ook kunnen blaasjes ontstaan en kan vochtafscheiding optreden.

De gehele huid is droog en kan ruw aanvoelen. Omdat het eczeem altijd in meer of mindere mate jeukt, zijn vaak krabwondjes aanwezig. Als het eczeem langere tijd bestaat treedt plaatselijk verruwing en verdikking van de huid op.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose wordt gesteld op grond van de aanwezige huidafwijkingen en jeukklachten. Bovendien kan informatie over het voorkomen van eczeem, astma of allergieën in de familie behulpzaam zijn bij het stellen van de diagnose. Als er aanwijzingen zijn voor acute allergische reacties is allergologisch onderzoek wenselijk.

Als er alleen sprake is van atopisch eczeem, is het niet zinvol allergologisch onderzoek te verrichten, aangezien de uitslag van het onderzoek geen gevolgen heeft voor het beloop en de behandeling van het eczeem. Bij aanwezigheid van andere uitingen van atopie kan het onderzoek wel van belang zijn.

Behandeling

Bij atopisch eczeem spelen vele factoren een rol. Er kunnen spontane verbeteringen en verergeringen optreden. Het is niet mogelijk atopisch eczeem met geneesmiddelen definitief te genezen. De behandeling is gericht op het onderdrukken van de verschijnselen, waardoor de klachten afnemen.


De behandeling bestaat voornamelijk uit uitwendige behandeling met een corticosteroïd bevattende zalf of crème. Daarnaast is een vettige crème noodzakelijk tegen uitdroging van de huid. Soms worden ook tabletten of drankjes voorgeschreven tegen de jeukklachten. Bij zuigelingen, bij wie een overgevoeligheid voor koemelk is vastgesteld, kan hypoallergene voeding zinvol zijn. In ernstige gevallen wordt er gekozen voor systemische medicatie of lichttherapie.
Klik hier voor het maken van een afspraak
+

Wat kunt u zelf nog doen?

Houdt de huid goed vet. Was de huid niet met veel zeep en vooral niet met bad- of doucheschuim. Daardoor droogt de huid namelijk nog meer uit. Wél is het verstandig bad- of doucheolie te gebruiken en de huid in te smeren met een vette crème of zalf.

Het is van belang op het materiaal van de kleding te letten. Wollen kleding geeft snel jeuk. Textiel met een ruwe vezel eveneens en wordt daarom afgeraden. Katoenen kleding wordt goed verdragen en heeft daarom de voorkeur. Afsluitende nylon kleding wordt afgeraden.

Wat zijn de vooruitzichten?

Het beloop van atopisch eczeem kan sterk variëren. Bij veel kinderen verdwijnt het eczeem na het tweede jaar, bij anderen zal de intensiteit afnemen in de lagereschooltijd.
Soms is het eczeem jarenlang verdwenen om (tijdelijk) weer op te spelen op jongvolwassen leeftijd. Ook kan het eczeem blijven bestaan tot op volwassen leeftijd en pas afnemen na het 40 tot 50ste jaar.

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.