Ganglion (bobbeltje uitgaande van peesschede of gewrichtskapsel)
Een ganglion is een goedaardig bobbeltje dat wordt veroorzaakt door een uitstulping van de peesschede of van het kapsel dat om een gewricht zit. Een peesschede is een kokertje gevuld met glijmiddel. Ook een gewricht heeft glijmiddel en in het ganglion bevindt zich dit gewrichtssmeer/glijmiddel. De meest voorkomende plekken van een ganglion zijn aan de pols, vinger of voet. Glijmiddel zorgt ervoor dat gewrichten soepel bewegen en dat de pezen makkelijk door de peesschede glijden als u uw spieren aanspant of ontspant.
Hoe ontstaat een ganglion?
De oorzaak van een ganglion is meestal niet duidelijk. Soms ontstaat een ganglion bij slijtage van een gewricht in uw vinger, hand of voet. Een ganglion kan ook na bijvoorbeeld een polsbreuk ontstaan.
Wat zijn de verschijnselen?
Een ganglion ziet eruit als een bobbeltje en kan pijn geven. De grootte van het ganglion kan variëren.
De behandeling
Een ganglion kan geen kwaad en verdwijnt bij de helft van de mensen vanzelf. Soms blijft een ganglion klachten geven. Bijvoorbeeld pijn, tintelingen of minder goed kunnen bewegen. Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Als u klachten ervaart van een ganglion kan deze met een naald leeggezogen worden, waarna een ontstekingsremmende vloeistof ingespoten wordt. Voordeel van deze behandeling is dat het relatief eenvoudig is. Een nadeel van deze behandeling is dat de kans op terugkeer van een ganglion aanzienlijk is (meer dan 50%). Het is ook mogelijk het ganglion operatief te verwijderen door middel van een ingreep onder lokale verdoving. Er wordt dan een klein sneetje gemaakt, het ganglion wordt verwijderd en de huid wordt met hechtingen gesloten. De kans dat het ganglion na de operatie wegblijft is 70-80%.