Het aantal patiënten met huidkanker neemt elk jaar toe. Het is de meest voorkomende soort kanker in Nederland met jaarlijks ruim 70.000 mensen die de diagnose krijgen. Er zijn verschillende vormen van huidkanker. Naast het aantal patiënten met huidkanker, neemt ook het aantal mensen met een voorstadium ervan, actinische keratosen, toe.
In de meeste gevallen is huidkanker het gevolg van te veel blootstelling aan UV-straling. Deze UV-straling komt van nature voor in zonlicht. Daarnaast wordt UV-straling kunstmatig opgewekt in zonneapparatuur als zonnebanken, hoogtezonnen en solaria. Als de huid te vaak en te lang aan UV-straling wordt blootgesteld kunnen de huidcellen beschadigen. Op langere termijn kan hierdoor huidkanker ontstaan.
Iedereen kan huidkanker krijgen. Maar er zijn wel factoren bekend die het risico duidelijk verhogen. Naast de hoeveelheid UV-stralen die je huid opvangt tijdens je leven, speelt het huidtype ook een rol. Mensen met een lichte huid die snel verbranden in de zon, hebben een groter risico het te ontwikkelen dan donkere mensen met veel pigment in hun huid. Bij het risico op melanoom, heb je bij heel veel moedervlekken (meer dan vijftig) een hoger risico om een melanoom te ontwikkelen. Mensen die medicijnen slikken die het immuunsysteem onderdrukken, bijvoorbeeld na een orgaantransplantatie, hebben een verhoogd risico op vooral het plaveiselcelcarcinoom. Daarnaast zijn sommige vormen van huidkanker erfelijk.
De meest voorkomende aanwijzing voor een kankergezwel van de huid is een verandering op de huid, zoals een ruw plekje dat niet weggaat, een wondje dat niet geneest of een verandering in de kleur of grootte van een al bestaande huidafwijking. Niet alle vormen uiten zich op dezelfde manier. Soms verschijnt er een wasachtig, bleek, glad, glanzend bultje. In andere gevallen ontstaat er een stevige rode knobbel die soms kan bloeden of een korst kan vormen.
Behandeling is in de meeste gevallen goed mogelijk. Meestal wordt de plek weggesneden en bent u daarna genezen. Echter in sommige gevallen kunnen er wel uitzaaingen ontstaan (zoals bij melanoom en hoog risico plaveiselcelcarcinoom). Na behandeling blijft u doorgaans enkele jaren onder controle van de dermatoloog.
De meest voorkomende vormen van huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom.
In de Roosevelt kliniek werken dermatologen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van huidkanker.
Huidkankerregistratie bij NKR
De Nederlandse Kankerregistratie (NKR) is een landelijke databank met betrouwbare gegevens van alle patiënten met kanker. Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) beheert deze databank. In de folder Registratie van kanker leest u waarom gegevens over kanker worden vastgelegd. Hierin staat ook beschreven wat de rechten zijn van patiënten en de voorwaarden en plichten IKNL voor het beheer van deze gegevens.