Skin tags (fibromen)
Skin tags zijn goedaardige huidkleurige bultjes (wild vlees), die met name op volwassen leeftijd worden gezien. Skin tags zitten vaak in plooien zoals de oksels, liezen of de hals. Vaak zit er een klein steeltje aan.
De afwijkingen kunnen onder lokale verdoving worden geexcideerd of weggeknipt. Vaak wordt de bodem hierbij nog even behandeld met elektrocoagulatie om nabloeden te voorkomen. Een meer conservatieve manier, die minder effectief is, is behandeling door middel van vloeibare stikstof.
Ouderdomswratten (Verruca Seborrhoica)
Ouderdomswratten zijn goedaardige wratachtige tumoren op de huid die heel vaak voorkomen. Ze nemen toe met de leeftijd. Ze kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. In het begin is het vaak een huidkleurig, geelbruin, grijsbruin plekje met een ruw, fluwelig oppervlak.
Later worden ze dikker en groter, met een wratachtig (bloemkoolachtig, hobbelig, brokkelig) oppervlak. Ze zien eruit alsof ze bovenop de huid liggen en makkelijk los te krabben zijn, maar zitten toch stevig vast op de huid. Soms zijn ze bruin of zwart gekleurd. Ze komen het meest voor op de borst, de rug, het gelaat (vooral bij de slapen) en de nek. Indien u van de ouderdomswratten af wilt, kunt u deze beter door uw arts laten verwijderen. Die kan gelijk ook beoordelen of het wel echt een verruca seborroica is.
Er zijn verschillende technieken voor het verwijderen van deze wratten; curettage (afschrapen), cryotherapie (bevriezen), electrotherapie (wegbranden) en shave-excisie (afschaven). Dit gebeurt al dan niet onder lokale verdoving of met een koelspray.
Dermatosis papulosa nigra
Dit zijn kleine (1-5 mm groot) bruine tot zwarte vlekjes, bultjes of wratjes die vooral voorkomen in het gelaat en de hals bij patiënten met een donkere huid (zowel Aziatische als negroïde ras).
Het is een variant van de ouderdomswrat. De beste methode om deze weg te halen is met behulp van elektrocoagulatie. De huid kan oppervlakkig verdoofd worden met een koelspray of met een verdovende crème.
Gerstekorrel (Milla, Milium)
Een gerstekorrel, is een klein wit korreltje of bolletje in de huid. Het ontstaat door een verstopping in de afvoergang van talgklieren of zweetklieren. Ook kan het ontstaan na een oppervlakkige beschadiging van de huid.
Er ontstaat een klein, bolrond knikkertje (een cyste) gevuld met witte hoornschilfers. Ze ontstaan meestal in het gezicht. Milia kunnen verwijderd worden door met met de punt van een steriel mesje of scherpe naald een klein sneetje te maken over de milia en deze vervolgens eruit te halen (extirpatie) Dit kan meestal zonder verdoving. Een andere techniek is het aanprikken van een milium met een elektrisch verhitte naald (electrocoagulatie). Hiervoor is het wel fijn als de huid van te voren is behandeld met een verdovende creme. Bij heel veel milia op één plek wordt soms vitamine-A crème voorgeschreven, of het gehele gebied wordt behandeld met een andere techniek die de bovenste huidlaag er afhaalt.
Vetbult (Lipoom)
Een lipoom is een onderhuidse vetbult die geheel goedaardig is, bestaande uit vetcellen. Het voelt aan als een vaste tot harde bult onder de huid. Het doet over het algemeen geen pijn. Maar wanneer de vetbult goed doorbloed is (angiolipoom) kan er toch pijn aanwezig zijn.
Er zijn personen die aanleg hebben voor het ontwikkelen van meerdere lipomen. Een lipoom behoeft in principe geen behandeling. Echter kunnen er verschillende redenen zijn dat de arts of de patient de afwijking toch wil hebben verwijderd, bijvoorbeeld omdat de arts twijfelt over de aard van de aandoening, de patient er pijn aan heeft of mechanisch klachten geeft. Het lipoom kan dan behandeld worden door middel van extirpatie, waarbij een klein sneetje in de huid wordt gemaakt, waardoor het lipoom verwijderd kan worden onder lokale verdoving.
Verstopte talgklier (Atheroom Cyste)
Met verstopte talgklier wordt bedoeld een bult ergens op de huid die is ontstaan doordat er een haarzakje met een bijbehorend talgkliertje verstopt is geraakt. Er ontstaat dan een zakje onder de huid gevuld met rommel die er niet uitkan.
Dit zakje (ook wel cyste genoemd) wordt langzaam steeds groter. Dit soort talgkliercysten komen heel vaak voor. Ze zijn onschuldig, maar ze kunnen wel heel groot worden en klachten veroorzaken. De talgkliercyste ziet er uit als een ronde zwelling, waarvan een deel onder de huid zit. In het midden daarvan is soms nog een puntje te zien, het gaatje van het oorspronkelijke haarzakje. Een talgkliercyste kan ontstoken raken doordat er bacteriën in komen.
Cysten kunnen met een kleine ingreep onder lokale verdoving worden verwijderd. Na de ingreep kan het wondje worden opengelaten, of met enkele hechtingen een beetje bij elkaar getrokken worden. Er kan een klein littekentje achterblijven van het sneetje.
Xanthelasmata PALPEBRARUM (VET-OPHOPINGEN oogleden)
Xanthelasmata zijn gele verkleuringen en bultjes, veroorzaakt door vet dat zich ophoopt op één plaats in de huid. Ze ontstaan vaak eerst in het bovenooglid, symmetrisch, in de binnenooghoek. Ze worden langzaam groter. De grootte varieert van enkele millimeters tot bijna het gehele ooglid. Ze kunnen zacht of hard aanvoelen.
Xanthelasmata kunnen zomaar ontstaan, zonder dat er iets aan de hand is. Maar ze kunnen ook ontstaan bij patiënten waarbij het cholesterol in het bloed verhoogd is. Het is niet bekend waarom het vet zich nou precies alleen maar in de oogleden ophoopt. De behandeling van xanthelasmata kan door middel van verschillende technieken zoals Electrocoagulatie (wegbranden), aanstippen met trichloorazijnzuur (etsen) of excisie (eruit snijden) onder lokale verdoving. Voor alle technieken geldt dat na de behandeling het vet weer kan terugkomen op dezelfde plek en dat de behandeling eventueel na een aantal jaar moet worden herhaald.