Curettage

Bij curettage wordt een goedaardige huidafwijking met een scherp lepel of ring-vormig instrument (curette) oppervlakkig weggeschraapt van de huid. De procedure kan, afhankelijk van de locatie en afwijking, worden verricht zonder verdoving, of onder plaatselijke verdoving dmv een injectie of door koelen van de huid. Hierdoor ontstaat er een oppervlakkig schaafwondje. In de meeste gevallen kan de wond verbonden worden met een drukverbandje of pleister. Als het wondje erg nabloedt, wordt de bodem behandeld met elektrocoagulatie of aangestipt om het bloeden te stelpen.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Curettage is een geschikte behandelmethode voor goedaardige afwijkingen die boven het niveau van de huid uitsteken, of als het ware “op” de huid liggen, zoals ouderdomswatten. Ook wanneer er een duidelijke grens is tussen de afwijking en omringende huid is curettage geschikt. Curettage is niet geschikt voor afwijkingen die in het niveau van de huid liggen.

Na de behandeling

De pleister of verbandje kunt u na 24-48 uur verwijderen en de wond dagelijks douchen. Het korstje dat ontstaat kunt u laten zitten. Omdat er een schaafwond wordt gecreeeerd kan hetwondje soms schrijnen. Hiervoor is het in zo’n geval prettig om het in te smeren met vaseline of wondzalf (flammazine of betadinezalf).

Het is verstandig het plekje gedurende het eerste jaar niet bloot te stellen aan de zon, omdat zonblootstelling tot verbranding en minder fraaie littekengenezing kan leiden.

Klik hier voor het maken van een afspraak

Wat zijn de bijwerkingen?

Er kan een infectie optreden, dit is echter zeldzaam. De huid wordt dan rood, dik, pijnlijk en kan gaan kloppen en pussen. Het plekje kan nabloeden, vooral in het geval u bloedverdunners gebruikt. In beide gevallen is het raadzaam contact op te nemen met uw behandelend arts en kan het eenvoudig verholpen worden.


Afhankelijk van de diepte van de curettage kan er enige littekenvorming ontstaan. Dit verschilt van persoon tot persoon (voornamelijk afhankelijk van het huidtype) en van de diepte waarop de afwijking is verwijderd. Er kunnen ook kleurverschillen van de huid optreden. Het is mogelijk dat de huidafwijking weer terug komt. Doorgaans wordt voor curettage gekozen, als de kans op nadelige effecten minimaal is.
+

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.