Huidkanker
Huidkanker komt in Nederland van alle kanker soorten het meeste voor. Er bestaan verschillende vormen huidkanker. De meeste vorm van huidkanker die wordt waargenomen is het basaalcelcarcinoom. Andere bekende vormen van huidkanker zijn het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom.
De kans op het krijgen van een of meerdere huidkankers gedurende het hele leven is ongeveer 1 op 6. Het basaalcelcarcinoom gaat uit van cellen die bovenin de huid aanwezig zijn. De belangrijkste oorzaak is zonverbrandingen, ook in de jeugd. Ook te veel zonblootstelling gedurende vele jaren verhoogt de kans op het ontstaan van huidkanker. De cellen in de huid raken onherstelbaar beschadigd , waardoor huidkanker kan ontstaan.
Heel vaak kan huidkanker goed behandeld worden met huidkankerchirurgie. Behandeling Mohs chirurgie wordt vaak toegepast voor huidkanker op het hoofd.
Basaalcelcarcinoom
Er zijn verschillende verschijningsvormen van het basaalcelcarcinoom. Er bestaan ook verschillende typen basaalcelcarcinoom. Het kan eruit zien als een roze of huidkleurige bult, die vaak glanzend is. Dit is klassiek voor het “nodulaire” basaalcelcarcinoom. Het “sprieterige” basaalcelcarcinoom kan er op verschillende manieren uitzien en kan vaak ook moeilijk van de omliggende normale huid te onderscheiden zijn. Het is meestal wat vlakker, kan korstjes bevatten en een beetje glanzen. Als je goed kijkt en de huid wat strak trekt kan je wel duidelijk huidveranderingen zien. Het basaalcelcarcinoom geeft vaak in het begin geen klachten. Op een gegeven moment kan het zich presenteren als een wondje dat niet wil genezen of een gemakkelijk bloedend plekje. Bij vermoeden op huidkanker is het verstandig naar de dokter te gaan. .
Behandeling Mohs chirurgie
De meest effectieve behandeling van huidkanker is om het eruit snijden ervan. De eenvoudige, niet complexe, basaalcelcarcinomen worden met een normale excisie verwijderd. Hierbij wordt de laesie eruit gesneden, met medenemen van een marge stuk normale huid rondom de huidkanker, en vervolgens direct dicht gemaakt. Het weefsel wordt nog opgestuurd voor onderzoek of de huidkanker in zijn geheel is verwijderd en de uitslag is meestal binnen 2 weken bekend.
Bij complexere basaalcelcarcinomen in het gezicht, zoals grotere tumoren, die op een vervelend plek zitten of die een meer agressief groeipatroon hebben, is behandeling Mohs chirurgie de beste keuze. Hierbij wordt niet onnodig gezond weefsel weggehaald en heb je op de dag zelf al bericht dat de huidkanker in het geheel is verwijderd.
Indien aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan dan wordt behandeling Mohs chirurgie door de zorgverzekeraar vergoed. Dit geldt voor tumoren die in de zogenaamde H-zone voorkomen; op en rondom de neus, lippen, oogleden en oren. Daarbuiten komen ook de grotere tumoren, vaak met een agressief groeipatroon in aanmerking. Met Mohs chirurgie worden bij voorkeur ook recidief tumoren (die zijn teruggekomen op dezelfde plek na eerdere behandeling) en basaalcelcarcinomen die bij een eerdere excisie toch niet volledig verwijderd bleken te zijn, behandeld
Behandeling Mohs chirurgie in de Roosevelt kliniek
Huidkankerchirurgie wordt in de Roosevelt kliniek uitgevoerd. De behandelingen worden poliklinisch plaats onder plaatselijke verdoving verricht. Bij behandeling Mohs chirurgie wordt de huidkanker krap weggehaald. Dit gebeurt op een speciale manier zodat de randen volledig beoordeeld kunnen worden op aanwezigheid van huidkanker. De patiënt gaat naar de wachtkamer met een tijdelijk verband. Nadat het weefsel dat verwijderd is, is ingevroren en plakjes van gesneden wordt dit onder de microscoop bekeken. Als er nog rest tumor wordt gezien, dan wordt er opnieuw weefsel weggehaald. Pas wanneer alle huidkanker verwijderd is, wordt de wond gesloten. De techniek die hiervoor gebruikt wordt, is afhankelijk van de grootte en de locatie van de wond. Meer informatie hoe de Mohs behandeling in zijn werk gaat en een patiëntenfolder vindt op deze pagina.
In de Roosevelt kliniek worden de huidkanker behandelingen, inclusief Mohs chirurgie, uitgevoerd door ervaren dermatologen die zijn gespecialiseerd op het gebied van huidkanker en huidkankerchirurgie. Een aantal van hen is ook verbonden aan het huidkankercentrum van het LUMC.