Basaalcelcarcinoom in het gezicht

Het basaalcelcarcinoom (BCC) is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Het is goed te behandelen. Basaalcelcarcinoom in het gezicht wordt meestal effectief behandeld door het weg te snijden, vaak met behulp van Mohs chirurgie.

Klik hier voor het maken van een afspraak
Basaalcelcarcinoom in het gezicht
Huidkanker specialisten
Ervaring en deskundigheid
ZKN gecertificeerd

Huidkanker

Huidkanker komt in Nederland het meest voor in vergelijking met andere vormen van kanker. Er bestaan verschillende vormen van huidkanker. Het basaalcelcarcinoom (BCC) wordt het meest gezien, gevolgd door het plaveiselcelcarcinoom en het melanoom.
Gedurende het leven ontwikkelt ongeveer 1 op de zes Nederlanders een of meerdere BCC. Het ontstaat in de bovenste laag van de huid. De belangrijkste oorzaak is zonblootstelling. Het gaat dan zowel om opgetelde zonblootstelling tijdens het leven, maar ook om zonverbrandingen, vooral in de jeugd. Dit heeft tot gevolg dat er onherstelbare schade aan de huid ontstaat, waardoor huidkanker zich kan ontwikkelen.
In verreweg de meeste gevallen kan de huidkanker goed behandeld worden met huidkankerchirurgie. Mohs chirurgie wordt toegepast voor complexe basaalcelcarcinoom in het gezicht.

Basaalcelcarcinoom in het gezicht

Basaalcelcarcinoom in het gezicht kan er op verschillende wijzen uitzien. Zo kan het een bultje die glanst en langzaam groter wordt, zoals bij het “nodulaire” basaalcelcarcinoom. Maar het kan ook zijn dat onderscheid met de normale huid moeilijk te zien is en dat de structuur van de huid veranderd is, zoals bij het “sprieterige” basaalcelcarcinoom. Het basaalcelcarcinoom geeft veelal geen klachten. Er kunnen wel symptomen zijn die kunnen wijzen op een basaalcelcarcinoom, zoals een wondje wat niet wil genezen of een steeds gemakkelijk bloedend plekje. Indien er hiervan sprake is, is het verstandig om naar de huisarts of dermatoloog te gaan.

Huidkankerchirurgie

Basaalcelcarcinoom in het gezicht wordt in de meeste gevallen weggesneden. Een deel van de basaalcelcarcinomen kan met normale excisie behandeld worden, dat betekent dat de plek wordt weggesneden met een marge gezonde huid rondom en dat de wond wordt gehecht. Het weefsel dat er uitgehaald is wordt opgestuurd voor onderzoek en daar krijgt u doorgaans na 2 weken de uitslag van.
Voor lastige basaalcelcarcinomen wordt Mohs chirurgie toegepast. Dit betreft basaalcelcarcinoom in het gezicht die op een lastige plek zit waar je niet te veel gezond weefsel wilt weghalen of die niet makkelijk dicht gemaakt kunnen worden maar waarbij een huidtransplantaat of zogenaamde huidplastiek nodig is. Mohs chirurgie wordt alleen verricht indien er een indicatie voor bestaat. Het wordt toegepast als het op de neus en rondom de ogen en oren (H-zone genoemd) voorkomt. Daarbuiten kunnen ook grotere basaalcelcaricnomen met Mohs chirurgie behandeld worden, vaak met een agressievere/sprieterige groeiwijze. Ook een recidief (een basaalcelcarcinoom dat al eens eerder is verwijderd maar op dezelfde plek is teruggekomen) en basaalcelcarcinoom dat bij een eerdere excisie niet volledig verwijderd is, komen in aanmerking voor Mohs chirurgie.

Mohs chirurgie in Roosevelt kliniek

Bij Mohs chirurgie wordt op een speciale manier onder lokale verdoving de zichtbare huidafwijking krap weggesneden. De wond wordt niet gehecht, maar wordt verbonden. De patiënt wordt naar de wachtruimte gebracht. Het weefsel dat is uitgesneden wordt bevroren en daarna worden er plakjes van gesneden die beoordeeld kunnen worden onder de microscoop. Als er nog huidkanker in de snijranden wordt gezien, dan wordt er weer extra weefsel weggesneden, alleen daar waar het nodig is. Dit herhaalt zich totdat alles is weggehaald. Als de snijranden schoon zijn wordt de wond gesloten. Meer informatie hoe de Mohs behandeling in zijn werk gaat en een patiëntenfolder vindt op deze pagina.
Mohs chirurgie wordt in de Roosevelt kliniek uitgevoerd door ervaren medisch specialisten die zijn gespecialiseerd op het gebied van huidkanker en huidkankerchirurgie. Een aantal werkt ook in het huidkankercentrum van het LUMC.

Huidkanker specialisten
Ervaring en deskundigheid
ZKN gecertificeerd

    Heeft u een vraag?

    Wij helpen u graag verder. Vul het contactformulier en wij nemen contact met u op.