Aambeien (hemorroïden)
Aambeien (hemorroïden) zijn nuttige zwellichaampjes aan het uiterste einde van de endeldarm en het begin van de sluitspier. Aambeien helpen de sluitspier (kringspier) om de darm goed af te sluiten. Iedereen heeft aambeien, maar niet bij iedereen geven ze klachten en worden ze opgemerkt.
Oorzaken en symptomen
Geïrriteerde, gezwollen aambeien kunnen zeer hinderlijk zijn en de volgende klachten veroorzaken:
- Bloedverlies en jeuk
- Zwelling; soms zijn ze zo gezwollen dat ze naar buiten puilen
- Pijnlijk gevoel, vooral tijdens en na de stoelgang
- Trombose (stolselvorming) in de aambei. Dit is enkele dagen tot weken zeer pijnlijk.
Overigens zijn niet alle bloedingen uit de anus het gevolg van aambeien. Ook als u zeker weet dat u (ook) aambeien heeft, kan dat bloeden toch door iets anders worden veroorzaakt. Bespreek bloedverlies uit de anus daarom altijd met een specialist.
Onderzoek en diagnose
Tijdens de eerste afspraak neemt de chirurg/proctoloog eerst de klachten met u door.
Om de oorzaak van uw klachten vast te stellen voert de arts een aantal onderzoeken uit. De proctoloog zal eerst de anus bekijken en met de vinger deze inwendig onderzoeken. Daarna wordt een zogenaamde proctoscoop (doorzichtig kijkertje) naar binnen gebracht waarmee in de anus en het laatste stukje van de endeldarm kan worden gekeken. Dit kan een drukkend gevoel geven maar is over het algemeen goed te verdragen. Het gehele onderzoek duurt circa 10 minuten.
Hierna wordt een behandelplan opgesteld en kan er mogelijk, in overleg met u, meteen een behandeling plaatsvinden.
Soms levert het proctologisch onderzoek onvoldoende informatie op en is een aanvullend (darm)onderzoek noodzakelijk. Wij overleggen dan met uw huisarts over de vervolgstappen.
De behandeling
De behandeling van aambeien is meerledig en bestaat uit:
- Een leefstijl- en dieetadvies.
- Behandeling met rubberbandligaturen (Barron-ligatuur). Het uitgezakte slijmvlies wat over de zwellichaampjes (hemorroïden) is gelegen wordt met elastiekjes afgebonden en sterft af. De elastiekjes kunt u enkele dagen later in de toilet terugvinden. Dit is normaal.
- Een chirurgische behandeling onder plaatselijke verdoving (zelden nodig).