Hoe gaat het gesprek?
De gynaecoloog stelt u meestal eerst vragen naar de reden van uw komst. Het is raadzaam om voor het eerste bezoek uw klacht zo duidelijk mogelijk voor uzelf onder woorden te brengen. Ook is het verstandig om voorafgaand aan het bezoek de data van uw menstruatiecyclus te hebben bijgehouden. Zeker de dagen waarop de menstruatie in de voorgaande maanden begon.
Tijdens het eerste gesprek vraagt de gynaecoloog naar uw algehele gezondheid, bijzonderheden in uw familie, medicijngebruik en naar eventuele eerdere zwangerschappen en bevallingen. Ook kan hij u vragen stellen over seks. U hoeft zich hierbij niet te schamen; alles wat u bespreekt is vertrouwelijk. Als u vervelende ervaringen hebt op seksueel gebied kunt u dit aan de gynaecoloog vertellen.
Indien nodig volgt na het gesprek een lichamelijk onderzoek. Dit kan een uitwendig en/of een inwendig onderzoek zijn. Bij een uitwendig onderzoek voelt de gynaecoloog aan uw buik en bekijkt hij de uitwendige geslachtsorganen. Bij een inwendig onderzoek bekijkt de gynaecoloog met behulp van een spreider de schede, de baarmoedermond en uw baarmoeder, de eileiders en eierstokken.